14 Αρχές για την Κατασκευή Ιστοσελίδας

Το άρθρο οι 14 αρχές για την Κατασκευή ιστοσελίδας γράφτηκε με σκοπό να καθοδηγήσει όσους βρίσκονται στην διαδικασία έρευνας σχετικά με την μελλοντική κατασκευή ιστοσελίδας για την Εταιρεία τους. Να θυμόσαστε το ποιο σημαντικό στοιχείο.Τα πάντα να είναι απλά.

Το άρθρο οι 14 αρχές για την Κατασκευή Ιστοσελίδας γράφτηκε με σκοπό να καθοδηγήσει όσους βρίσκονται στην διαδικασία έρευνας σχετικά με την μελλοντική κατασκευή ιστοσελίδας για την Εταιρεία τους.

Να θυμόσαστε το ποιο σημαντικό στοιχείο.

Τα πάντα να είναι απλά. Προσπαθήστε να έχετε ως σκοπό σας στην Κατασκευή Ιστοσελίδας για την Εταιρεία σας την απλότητα και ευχρηστία. Πολύ σπάνια οι χρήστες θα συνεχίσουν να σας επισκέπτονται λόγο της αισθητικά όμορφης και εντυπωσιακής σας ιστοσελίδας. Εντύπωση κάνετε την πρώτη φορά και μόνο. Μετά είναι το περιεχόμενο και η ευχρηστία. Η γενική καλαισθησία και εύκολα αναγνώσιμη ιστοσελίδα είναι πάντα ένα προσόν με τα ανάλογα επιλεγμένα κείμενα.

Ο τρόπος προσέλκυσης του επισκέπτη στην ιστοσελίδα σας, αλλά και η παραμονή του και περαιτέρω εξέταση ή μελέτη της ιστοσελίδας σας εξαρτάτε από πάρα πολλούς παράγοντες που θα εκθέσω σιγά σιγά παρακάτω.
Για τον αποτελεσματικό τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψεως και λειτουργίας των χρηστών. Πως οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις ιστοσελίδες, πως σκέφτονται, και γενικά ποια είναι η συμπεριφορά τους. Μεγάλης σημασίας βέβαια είναι και το προϊόν ή υπηρεσία που εκθέτετε στην ιστοσελίδα.

Πως σκέφτονται οι χρήστες.14 αρχές για την κατασκευή ιστοσελίδας

1. Χρήστες και η συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο.

Η συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο είναι περίπου όπως και στα φυσικά καταστήματα. Υπάρχουν πελάτες που χρειάζονται να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο και κάποιοι που απλά κοιτάνε να πάρουν κάτι που απλά θα τους αρέσει. Όπως σχεδόν κανένας πελάτης δεν βλέπει ολόκληρο το φυσικό κατάστημα έτσι και στο διαδίκτυο δεν θα δει και όλη την ιστοσελίδα. Από την Κατασκευή της Ιστοσελίδας εξαρτάτε και το κατά πόσο θα διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του χρήστη όσο το δυνατόν περισσότερο.

2. Οι χρήστες εκτιμούν την ποιότητα και αξιοπιστία.

Όπως μας λέι και η Google το περιεχόμενο είναι το σημαντικότερο σε μια ιστοσελίδα. Και πράγματι είναι το πλέον σημαντικό. Εάν η ιστοσελίδα παρέχει στους επισκέπτες της υψηλής ποιότητας περιεχόμενο οι χρήστες θα συμβιβαστούν με χαμηλότερης ποιότητας γραφιστικού σχεδιασμού και διαφημίσεων. Ανάλογα και με το περιεχόμενο μπορεί και να χρεώνει τους αναγνώστες. Δύσκολο αλλά αυξάνεται το πλήθος των ιστοσελίδων που το κάνουν.

3. Οι χρήστες δεν διαβάζουν απλά σκανάρουν.

Οι χρήστες δεν διαβάζουν όλο το περιεχόμενο. Απλά σκανάρουν για τις λέξεις-κλειδιά που τους ενδιαφέρουν. Επίσης με τα σχετικά γραφικά μπορούμε να ελκύσουμε το ενδιαφέρον σε κάποιες λέξεις-κλειδιά ώστε να προκαλέσουμε αντίδραση (click).

4. Οι χρήστες είναι ανυπόμονοι.

Οι χρήστες είναι ανυπόμονοι και θέλουν άμεση πρόσβαση ειδικά όταν ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο για αυτούς. Η Κατασκευή ιστοσελίδας πρέπει να αναδεικνύει άμεσα και εύκολα ότι έχει σχέση με τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί. Πολύ σημαντικό επίσης είναι και η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Όπως μας λέει και η Google η ταχύτητα της ιστοσελίδας είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία της.

5. Οι χρήστες δεν κάνουν σωστές επιλογές.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Πολύ απλά δεν γνωρίζουν και για αυτόν τον λόγο αναζητούν την πληροφορία στο διαδίκτυο. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι βιάζονται. Δεν ολοκληρώνουν την ανάγνωση ενός κειμένου και μεταπηδάνε σε κάποιον άλλο σχετικό σύνδεσμο. Από την σωστή Κατασκευή της Ιστοσελίδας θα κριθεί και το κατά πόσο ο χρήστης θα παραμείνει και γίνει πελάτης ή αναζητήσει κάτι άλλο στο διαδίκτυο.

6. Οι χρήστες τα θέλουν όλα πολύ απλά.

Ένας κανόνας για την Κατασκευή Ιστοσελίδας είναι ότι όλα θα πρέπει να είναι προφανή και κατανοητά. Το περιεχόμενο δεν θα πρέπει να είναι διφορούμενο ή να αφήνει ερωτηματικά. Οι αναγνώστες είναι έτοιμοι εν δυνάμει αγοραστές με τα χρήματα ζεστά στο χέρι, (στο click). Η πλοήγηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη και κατανοητή ακόμα και για τον ποιο ανίδεο στο διαδίκτυο άτομο. Μια σαφής δομή, οπτικές ενδείξεις και εύκολα αναγνωρίσιμοι σύνδεσμοι μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να επιτύχει στην αναζήτησή του.

7. Οι χρήστες δεν έχουν και πολύ υπομονή.

Μην εξαντλείτε την υπομονή των χρηστών προσπαθώντας συνέχεια να αποσπάσετε τα προσωπικά τους δεδομένα. Προσφέρετε της γνώσεις σας, εργαλεία, κείμενα απλόχερα και χωρίς περιορισμούς. Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός και κάποιος άλλος ίσως να τα προσφέρει είδη. Αφήστε τους χρήστες να πλοηγηθούν ελεύθερα και όταν θα είναι έτοιμοι και θα τους έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους θα μοιραστούν και με εσάς τα προσωπικά τους δεδομένα ώστε να ενημερώνονται από εσάς.

8. Κερδίστε την προσοχή των χρηστών.

Το ανθρώπινο μάτι και μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει σχήματα και κινήσεις. Για τον λόγο αυτό οι διαφημίσεις, που είναι βασισμένες σε βίντεο ή κίνηση, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές αλλά αποσπούν τη προσοχή, και σίγουρα πετυχαίνουν τον σκοπό τους αφού λαμβάνουν τη προσοχή του χρήστη. Ό,τι κινείτε η ξεχωρίζει από το σύνολο συγκεντρώνει την προσοχή του χρήστη.
Οι φωτογραφίες είναι ένα άλλο πολύ βασικό μέρος στην κατασκευή ιστοσελίδας. Μια φωτογραφεία 1000 λέξεις. Πάντα βέβαια ανάλογα με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Προσοχή στις υπερβολές και τα μεγέθη των αυτογραφιών. Καθυστερούν την ιστοσελίδα σας. Όλα με μέτρο και σχέδιο.
Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον του χρήστη είναι πάντα ή λέξη ΔΩΡΕΑΝ. Η χρήση της λέξης Δωρεάν για να πετύχει το έργο της χρειάζεται και την ανάλογη τιμιότητα. Με τους κατάλληλους υπότιτλους και κείμενο εξηγούμε τι παρέχουμε δωρεάν και σίγουρα μπορούμε να προκαλέσουμε τον χρήστη να ανταποκριθεί.

9. Εντυπωσιάστε τους χρήστες.

Αν και κάποιοι έχουν κατηγορήσει την μέθοδο αυτή (των οπτικών ερεθισμάτων, video, animations …) στην πραγματικότητα εάν προσφέρετε πράγματι σωστή κειμενοgραφεία ή προσφορά τότε είστε απόλυτα έντιμοι.
Αυτός είναι και ό λόγος ενός πού προσεκτικού σχεδιασμού με σκοπό την μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

10. Σωστή χρήση του γραπτού λόγου.

Η χρήση του γραπτού λόγου στο διαδίκτυο είναι διαφορετική από το γραπτό λόγο στις εφημερίδες και τα βιβλία. Γι αυτό καλό θα ήταν να προσαρμόσετε τον τρόπο γραφής σας σχετικά με τις οδηγίες που σας παραθέτω παρακάτω.

  • οι αναγνώστες προσπερνούν τα μεγάλα κείμενα χωρίς εικόνες, λέξεις-κλειδιά ή υπογραμμισμένα τα κύρια σημεία-λέξεις.
  • Αποφεύγετε γενικά όλες τις τεχνικές λέξεις ορισμούς που δεν γνωρίζει το σύνολο των χρηστών. Όταν χρησιμοποιείτε τεχνικές λέξεις φροντίστε να εξηγείτε και τι σημαίνει.
  • Χρησιμοποιήστε, σύντομες και περιεκτές λέξεις και εκφράσεις.
  • Προχωρήστε στο κυρίως θέμα ή στο βασικό νόημα όσο το δυνατόν ποιο σύντομα.
  • Χρησιμοποιήστε απλή διάταξη για το κείμενο. Επικεφαλίδες ανά ενότητες, κατηγοριοποιήσεις και αριθμητική αναφορά όπως και το κείμενο που διαβάζεται.
  • Η προώθηση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας δεν χρειάζεται να φαίνεται σαν διαφήμιση. Εξηγήστε με απλά λόγια στους χρήστες σας, τι προσφέρετε και για ποιον λόγο είστε καλύτεροι από τον ανταγωνισμό σας.
  • Όταν έχετε κάποια ειδικευμένη ιστοσελίδα πχ. Για Ιατρούς, Μηχανικούς, και δεν περιμένετε απλούς χρήστες τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ορολογία ως επιστημονική ιστοσελίδα.

11. Μην σας ενοχλεί ο κενός χώρος.

Η αξία του κενού χώρου είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί. Συμβάλει στην μείωση των δεδομένων, αλλά συμβάλει και στην καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα σας. Ο χρήστης κατά την πρώτη του επίσκεψη θα προσπαθήσει να αναζητήσει τις πληροφορίες που αναζητά. Ο απλός σχεδιασμός με απλά χωρίσματα από λευκό κενό είναι ότι ποιο εύκολο στον οφθαλμό του χρήστη. Οι περίπλοκες δομές κουτάκια, γραμμές, κλπ. κάνουν την απορρόφηση της πληροφορίας δυσκολότερη.
Χρησιμοποιήστε ιεραρχικές δομές για να μειώσετε την πολυπλοκότητα. Με την οπτική ιεραρχία τα κείμενα στην ιστοσελίδα σας γίνετε πολύ ποιο εύκολα κατανοητά.

12. Επικοινωνήστε με απλή και “ορατή γλώσσα”.

Χρησιμοποιήστε την “ορατή γλώσσα”. Η “ορατή γλώσσα” είναι η δομή που χρησιμοποιείτε στην ιστοσελίδα σας.
Οργανώστε την δομή του μηνύματος που θέλετε να μεταδώσετε. Η διάταξη και ο τρόπος πλοήγησης θα πρέπει να εύκολα κατανοητά στον χρήστη.
Η λιτότητα των κειμένων με όσο το δυνατόν λιγότερα οπτικά ερεθίσματα θα βοηθήσουν την επικέντρωση του χρήστη στο νόημα του κειμένου. Σαφήνεια και λιτότητα είναι ένα θετικό στοιχείο για να προσελκύετε το ενδιαφέρον.
Τα γραφιστικά ή απλά η εμφάνιση, όπως μέγεθος γραμμάτων, τίτλων, μικρές ή σύντομες φράσεις, είναι τα βασικά στοιχεία της “ορατής γλώσσας”.

13. Η χρήση της διαδικτυακής γλώσσας.

Τα κοινότυπα στοιχεία των ιστοσελίδων είναι μια γλώσσα από μόνα τους. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε κάποιους από τους κανόνες των ιστοσελίδων. Με τα κοινότυπα στοιχεία όπως οι σύνδεσμοι που πρέπει να είναι με άλλο χρώμα ή υπογραμμισμένοι δηλώνουμε, χωρίς να χάνουμε χρόνο στις επεξηγήσεις, ότι πρόκειται για σύνδεσμο (Link). Επίσης οι σημαίες δείχνουν ότι τα κείμενα μας έχουν μεταφραστή στην αντίστοιχη γλώσσα. Τα σύμβολα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , τηλεφώνου και άλλα, είναι μια νέα διαδικτυακή γλώσσα που επιβάλετε να χρησιμοποιούμε.

14. Test Test Test.

Δοκιμές και πάλι δοκιμές. Όταν θα νομίζετε ότι έχετε τελειώσει με την ιστοσελίδα σας θα χρειαστείτε να κάνετε δοκιμές. Πολλές δοκιμές. όσες περισσότερο δοκιμές κάνετε τόσο πιο σωστά θα φαίνεται από όλες τις συσκευές και θα είναι πραγματικά ευχάριστη σε όλους τους χρήστες.
Γιατί τόση έμφαση στις δοκιμές? Πολύ απλά λάθη γίνονται πάντα. Έχουμε κείμενα και εικόνες για τόσες διαφορετικές συσκευές, εκτός από τα τυπογραφικά και εννοιολογικά, που θα ήταν αδύνατον να μην υπάρχουν λάθη. Όσες πιο πολλές δοκιμές κάνετε τόσο καλύτερη θα είναι η ιστοσελίδα σας. Επίσης να θυμόσαστε ότι οι δοκιμές πρέπει να γίνονται από εσάς γιατί είναι πολύ δυσκολότερο για έναν προγραμματιστή να δει τα δικά του λάθη. Ένα νέο μάτι είναι πάντα καλύτερα.

Join Our Newsletter

Related Posts

Γιατί χρειάζεται ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας

Επανασχεδιασμός Ιστοσελίδας 6 βασικοί λόγοι. Ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας μπορεί να είναι από απλός με μια ποιο ευχάριστη και εύχρηστη ιστοσελίδα έως και μια πολύ ποιο προχωρημένη μελέτη σε συνδιασμό με SEO και έρευνα σχετικά με τον ανταγωνισμό σας.

About the Author

iq-design