Κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress

Τι είναι το WordPress;

Το WordPress είναι ένα εύχρηστο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου CMS (content management system) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οποιοδήποτε τύπου ιστοσελίδας. Στην αρχή (2003) αναπτύχθηκε για την κατασκευή και δημοσίευση μόνο blogs. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων, e-shop, forum και όλων των ειδών ιστοσελίδων.
Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source) και είναι πανίσχυρο στην δημιουργία, διαχείριση και διαμοιρασμό περιεχομένου στο διαδικτυο και τα Social Media.
Σήμερα, το WordPress έχει δώσει δύναμη σε χιλιάδες blogs που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Το WordPress είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο και έχει πάρα πολλά πρόσθετα. Τα WordPress plugins ή πρόσθετα που είναι δωρεάν είναι περισσότερα από 50000 και παραπάνω από 3000 θέματα διατίθενται και αυτά δωρεάν. Πολύ καλά για μια γνωριμία και ενα ξεκίνημα ιστοσελίδας. Καλό θα ήταν όμως να χρησιμοποιούνται οι πληρωμένες τους εκδόσεις στις επαγγελματικές ιστοσελίδες για περισσότερη ασφάλεια αλλά και λειτουργικότητα. Τα δωρεάν είναι κάτι σαν δείγμα του τι μπορούν να κάνουν τα πληρωμένα.

Σύντομη ιστορία του WordPress

To WordPress ξεκίνησε το 2003 με τον Matt Mullenweg και τον Mike Little ως πλατφόρμα κατασκευής Blog. Σήμερα, σχεδόν 16 χρόνια μετά, το WordPress έχει γίνει η πιο δημοφιλή και η καλύτερη πλατφόρμα CMS για να σχεδιάσετε μια ολοκληρωμένη Ιστοσελίδα ή το blog σας.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, το 60.2% των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν κάποιο CMS τρέχουν σε WordPress, δηλαδή σχεδόν το [wbcr_text_snippet id=”220129″ title=”Wordpress sites in the world”] ολοκλήρου του διαδικτύου! Τεράστιος αριθμός.

Γιατί επιλέξαμε το WordPress;

Για τους ίδιους λόγους που το διάλεξαν η Google και η Microsoft. Ναι και αυτοί χρησιμοποιούν WordPress σε ορισμένες τους ιστοσελίδες.
Λόγοι που επιλέξαμε το WordPress.

 • Το WordPress είναι open source, δωρεάν και έχει μια τεράστια κοινότητα υποστήριξης.
 • Το WordPress είναι πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (open source).
  Στο WordPress, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να εξάγετε τα δεδομένα σας, σε οποιοδήποτε format και να βρείτε έναν web developer να σας βοηθήσει για οτιδήποτε χρειαστείτε. Το WordPress είναι η ίδια η κοινότητα του! Στην κοινότητα του WordPress δεν θα μείνετε ποτέ χωρίς κάποιον προγραμματιστή να σας βοηθήσει με πολύ λογικές χρεώσεις.
 • Είναι το αγαπημένο CMS του Google.
  Ναι ή επιτυχία του δεν είναι τυχαία. Έκλεισε ακόμα και το blog του Google. Γιατί δεν το πολεμάει η Google; Πολύ απλά είναι μια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Χρειάζονται οι ανταγωνιστές για μην έχει το μονοπώλιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Apple ζει από ένα δάνειο 100,000,000 από την Microsoft την εποχή που κανείς δεν την δάνειζε. Άλλοι λόγοι που το προτιμάει η Google; Μα φυσικά ακολουθεί όλες τις οδηγίες της Google για το πως πρέπει να χτίζεται μια ιστοσελίδα και το πως πρέπει να γράφεται ο καθαρός κώδικας. Πολύ απλοί λόγοι αλλά και οι βασικότεροι για την επιτυχία στο διαδίκτυο.
 • Αν στηθεί και συντηρηθεί σωστά, το WordPress είναι η πιο ασφαλής και σταθερή πλατφόρμα.
  Τα περισσότερα από τα προβλήματα ασφάλειας και σταθερότητας που θα έχετε ακούσει, οφείλονται στη μη αναβάθμιση του λογισμικού, σε κακογραμμένα και μη ασφαλή (δωρεάν) plugins και στην επιλογή φθηνού και αναξιόπιστου hosting. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν με την σωστή και επιμελή συντήρηση, τα συχνά updates του WordPress και των εγκατεστημένων plugins, τις ρυθμίσεις ασφαλείας και την σωστή επιλογή αξιόπιστου παρόχου φιλοξενίας.
 • Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress είναι το πιο εύχρηστο και διαρκώς εξελίξιμο.
  Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να μάθετε να χρησιμοποιείτε και να διαχειρίζεστε μόνοι σας το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών χρηστών, αλλά και τη δυνατότητα ορισμού διαφορετικού ρόλου ανά χρήστη. Έτσι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικούς χρήστες και ταυτόχρονα διαφορετικό ρόλο ανά χρήστη, έτσι ώστε ο κάθε ένας από αυτούς να έχει πρόσβαση σε προκαθορισμένες λειτουργίες. Όλα αυτά σε φιλικότατο για τον νέο χρήστη περιβάλλον.
 • Στο WordPress, η δημιουργία περιεχομένου είναι μια πολύ απλή διαδικασία.
  Ο χρήστης δημιουργεί το περιεχόμενό (κείμενο, φωτογραφίες, video κ.λ.π.) σε έναν εύχρηστο editor και μόλις αυτό είναι έτοιμο, το δημοσιεύει με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, μπορεί να δημοσιεύσει το άρθρο του από οπουδήποτε, καθώς, πέρα από το ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα από οποιαδήποτε συσκευή, υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές κινητών που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό.
 • Είναι το πιο επεκτάσιμο CMS και δωρεάν.
  Εάν ήδη χρησιμοποιείτε WordPress, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε σχετικά με την επεκτασιμότητα του. Είναι απεριόριστη!
  Δεν έχω βρει ακόμα κάποιον που να έχει προβλήματα επεκτασιμότητας με το WordPress. Κάποιοι το χρησιμοποιούν ήδη για πάνω από μια δεκαετία και έχουν δημοσιεύσει χιλιάδες σελίδες και άρθρα χωρίς ποτέ να είχαν κάποιο πρόβλημα. Θεωρώ ότι δεν θα βρεθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα τεχνικό ή μη που να μην μπορεί το WordPress να το ξεπεράσει.
 • Το WordPress.com από μόνο του αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα επεκτασιμότητας.
  Με μία μόνο εγκατάσταση multisite το WordPress τρέχει σχεδόν πάνω από 75 εκατομμύρια sites όπως τα TechCrunch, Gigaom, CNN blogs και πολλά άλλα.
  Και όλα αυτά με δωρεάν Λογισμικό. Θα χρειαστούν βέβαια αρκετές παραμετροποίησεις.
 • Η ταχύτητα του WordPress βελτιώνεται συνεχώς.
  Ένα μοναδικό πρόβλημα που είχε το WordPress πριν από μερικά χρόνια ήταν η ταχύτητα του. Με την έκδοση της PHP 7 και με επιλεγμένες Hosting εταιρείες έχει λύση το πρόβλημά του. Σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις ταχύτητας ανάλογα με τις παραμετροποιήσεις που θα γίνουν. Ένα παράδειγμα είναι και αυτή η ιστοσελίδα. Δείτε τη από το κινητό σας για να καταλάβετε τι σημαίνει fast load.
 • Θα είστε πάντα ελεύθεροι να έχετε όποιον προγραμματιστή θέλετε.
  Με τόση μεγάλη χρηστικότητα έχουν δημιουργηθεί και χιλιάδες θέσεις νέων προγραμματιστών στο WordPress. Δεν θα δεσμευτείτε ποτέ με κάποια εταιρεία που σας παρέχει κάποιο δικό της λογισμικό και που δεν θέλει κανείς να κάτσει να ασχοληθεί με αυτό.
  Πάντα θα βρίσκετε κάποιον πρόθυμο και οικονομικό προγραμματιστή να εργαστεί για σας.

Στατιστικά στοιχεία για την χρήση του WordPress στον Παγκόσμιο ιστό.

Θα τα βρείτε εδώ.
ανανεώθηκε στις 29/5/2019
Μερικές από τις 100 διασημες ιστοσελίδες που έχουν κατασκυαστεί με WordPress.

 1. Chicago sun times
 2. AMC
 3. BBC AMERICA
 4. Mercendes-Benz
 5. Groupe Renault
 6. Wired
 7. Time
 8. The Rolling Stones
 9. Beyonce
 10. The official James Bond website
 11. The Walt Disney Company
 12. People
 13. TechCrunch
 14. Vogue
 15. Observer
 16. Sony music
 17. New York Post
 18. Angry Birds
 19. Microsoft News Center
 20. Bloomberg Professional

Δείτε όλη τη λίστα και με τα 100 διάσημα brands που χρησιμοποιούν WordPress.

Join Our Newsletter

Related Posts

Γιατί χρειάζεται ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας

Επανασχεδιασμός Ιστοσελίδας 6 βασικοί λόγοι. Ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας μπορεί να είναι από απλός με μια ποιο ευχάριστη και εύχρηστη ιστοσελίδα έως και μια πολύ ποιο προχωρημένη μελέτη σε συνδιασμό με SEO και έρευνα σχετικά με τον ανταγωνισμό σας.

About the Author

iq-design