Συντήρηση Ιστοσελίδας Γιατί Χρειάζεται

Καθημερινά ανακαλύπτονται και επιλύονται κενά ασφαλείας που ενδεχομένως θα επέτρεπαν σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες (hackers) να πάρουν τον έλεγχο της ιστοσελίδας σας.

Η αναβάθμιση των νέων εκδόσεων πρόσθετων και του πυρήνα της ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της. Ο νούμερο ένα στόχος των επίδοξων hackers είναι οι παρατημένες ιστοσελίδες και e-shops που είναι πλημμελώς αναβαθμισμένα. Ακόμα και μία παλαιότερη έκδοση να τρέχει η ιστοσελίδα σας το κάνει ευάλωτο σε όλα εκείνα τα σφάλματα ασφαλείας (security bugs) που εντοπίστηκαν στην πορεία.

Υπάρχουν υποψίες ότι το hacking που έγινε στην Εταιρεία Mossack Fonseca τα φημισμένα Panama Papers, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα κενό ασφάλειας σε ένα πρόσθετο της ιστοσελίδας τους, ενώ είχε γίνει ενημέρωση για αναβάθμιση 18 μήνες νωρίτερα.

Όλες οι εταιρείες λογισμικού όπως η Microsoft, η Apple, η Adobe και όλες οι άλλες κάνουν διαρκώς αναβαθμίσεις λογισμικού έτσι και η WordPress και τα διάφορα Plugins που χρησιμοποιήτε κάνουν και αυτά αναβαθμίσεις και είναι αναγκαίο να τις ακολουθούμε με πολύ προσοχή για να έχουμε μια ασφαλή και λειτουργική Ιστοσελίδα.

Γιατί χρειάζεστε κάποιον ειδικό για την Συντήρηση Ιστοσελίδας;
Το WordPress, όπως γνωρίζετε κατέχει το 30% σχεδόν του Διαδικτύου. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα περισσότερα είναι δωρεάν και είναι πολύ απλό στην χρήση του.

Οι αναβαθμίσεις στο WordPress είναι συνήθως ένα απλό κλικ και η αναβάθμισή σας γίνετε αυτόματα. Τις περισσότερες φορές. Κάποιες φορές είναι λίγο πιο σύνθετο. Απλά κολλάει και δεν δουλεύει τίποτα. Σίγουρα οι εταιρείες Hosting θα σας πούνε μην ανησυχείτε. Έχουμε back-up για σας. Μερικές φορές μπορεί και δουλέψει. Τις περισσότερες φορές όμως δυστυχώς ΟΧΙ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά οι εταιρείες ενδιαφέρονται να κάνετε αναβάθμιση όχι τόσο για σας αλλά για τον εαυτό τους. Εάν μια ιστοσελίδα δεν έχει αναβαθμιστεί μπορεί να μολυνθεί όλος ο server της εταιρείας hosting. Γι αυτό σας υπόσχονται ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με το δικό τους back-up.

Γιατί όμως πολλές φορές δεν δουλεύει το back-up των εταιρειών Hosting. Πολύ απλά. Το back-up είναι μόνο της database. Δεν υπάρχει back-up όλων των φακέλων που είχατε πριν κάνετε αναβάθμιση. Η αναβάθμιση δεν λειτουργεί μόνο την Βάση Δεδομένων. Αναβαθμίζει όλο τον κώδικα που έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο Plugin, οπότε εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα δεν έχετε τους παλαιούς φακέλους για να τους επανα-εγκαταστήσετε και να δουλεύει η ιστοσελίδα σας μέχρι να βρείτε την λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Γιατί όμως υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας σε πολλά δωρεάν εργαλεία του WordPress.
Πολύ απλά γιατί είναι δωρεάν. Δεν έχουν καμιά υποχρέωση να τα αναβαθμίζουν εάν δεν έχουν χρόνο, όρεξη, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Έτσι σας αναγκάζουν να αγοράσετε τις Premium εφαρμογές.

Όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις ιστοσελίδες με WordPress είναι τα δωρεάν εργαλεία που έχουν μέσα. Οι σωστοί επαγγελματίες κατασκευής ιστοσελίδων έχουν επαγγελματικές άδειες ( που κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις απλές) για τα διάφορα Themes και Plugins και που βέβαια χρεώνουν ανάλογα στους πελάτες τους. Έτσι όμως εγγυάται και η σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας σας.

Πως γίνετε η σωστή συντήρηση ιστοσελίδας.
Η σωστή συντήρηση ιστοσελίδας γίνετε σε διάφορα στάδια.

1/Έλεγχος στους κατασκευαστές των διαφόρων Plugin για προβλήματα συμβατότητας.

2/ Κατέβασμα ολόκληρης της βάσης δεδομένων στο υπολογιστή.

3/ Κατέβασμα όλων των φακέλων από την ιστοσελίδα στον υπολογιστή.

4/ Σταδιακή αναβάθμιση όλων των εργαλείων (Plugin) και του WordPress και έλεγχος καλής λειτουργίας της ιστοσελίδας κάθε φορά ώστε εάν υπάρξει πρόβλημα να γνωρίζουμε που βρίσκετε.

Το WordPress είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να ξεκινήσει κάποιος την ιστοσελίδα του με πολύ χαμηλό κόστος. Με τον καιρό όμως και όταν η εταιρεία του αρχίσει να ανθίζει είναι καλό να έχει μια σύμβαση συντήρησης ιστοσελίδας με κάποια σοβαρή εταιρεία ή και προγραμματιστή.

Join Our Newsletter

Related Posts

Γιατί χρειάζεται ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας

Επανασχεδιασμός Ιστοσελίδας 6 βασικοί λόγοι. Ο επανασχεδιασμός ιστοσελίδας μπορεί να είναι από απλός με μια ποιο ευχάριστη και εύχρηστη ιστοσελίδα έως και μια πολύ ποιο προχωρημένη μελέτη σε συνδιασμό με SEO και έρευνα σχετικά με τον ανταγωνισμό σας.

About the Author

iq-design